En heldag på norra Öland

För några dagar sedan tillbringade vi en heldag på norra Öland, och hade en sån där riktigt härlig dag som sätter sig som solsken i minnet! Direkt efter frukost åkte vi till Neptuni Åkrar som ligger nästan längst upp på norra Öland strax norr om Byxelkrok. Att vara där är nästan som att vara utomlands, och varje gång jag är där slås jag av hur mycket naturen skiljer sig från södra till norra Öland, och hur en och samma ö kan se så annorlunda ut beroende på var man befinner sig. Neptuni Åkrar är vad man kallar för ett klapperstensfält med stora kalkstenshällar längst nere vid vattnet. Platsen har fått sitt namn med havsguden Neptunus i åtanke, faktiskt av Carl von Linné när han var här 1741 och spatserade.

Ett bra utflyktsmål att ta i samband med Neptuni Åkrar är Byrums raukar. Det ligger inte så långt därifrån, och där bjuder den öländska naturen på minst lika mycket dramatik. Det är inte bara Gotland som har raukar minsann! Precis som Neptuni Åkrar är Byrums raukar ett naturreservat, och här kan man ha turen att få se en hel del fossil. När man har varit vid raukarna är den gamla kustvägen som går längs med vattnet den finaste tänkbara väg att färdas vidare på. Vägen är flera hundra år gammal och sträcker sig tre mil ner till Äleklinta. Här är det extra härligt att cykla och promenera, och njuta av den vackra naturen.

Läs hela inlägget om när Helena och hennes familj gjorde en utflykt till norra Öland, en dag med öländska smaker och dramatisk natur.