En tur till södra Öland

Häromdagen när augustisolen sken över Öland med sitt sensommarljus åkte vi en tur till södra Öland. Vi körde östra sidan ner ända till södra udden, och på vägen passerade vi radbyar, majsfält och åkrar med gula halmbalar och högt gräs. Just den här åkern ligger i anslutning till radbyn Näsby. De gamla radbyarna hade ofta en gemensam äng där man odlade vinterfoder till djuren.

Det finns många fina radbyar på Öland, och just Näsby gillar jag extra mycket för de vackra gamla stenhusen. Under medeltiden när radbyarna uppfördes byggde man husen på rad längs med en bygata, och de här små radbyarna är numera en del av världsarvsområdet Södra Ölands Odlingslandskap. Läs mer om Världsarvet, Södra Ölands Odlingslandskap som sträcker sig från Karlevi i väster och Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut till Långe Jan.

Längst nere vid södra spetsen såg vi några ulliga små vänner som tog skydd för solen i skuggan från huset i Ölandssten. Ett av fåren kom fram och hälsade på oss till tjejernas stora glädje. Har ni varit vid Långe Jan någon gång? Långe Jan är med sina dryga 42 meter Sveriges högsta fyr. Har man som jag vuxit upp på Öland har man med största sannolik varit här med skolan som barn. Att komma tillbaka som vuxen med sina egna barn är extra roligt. Man minns hur högt upp det var, och den hisnande känslan av att vara högst uppe i fyren och se ut över Ölands södra udde.

Läs hela inlägget om när Helena och hennes familj tog en tur till södra Öland där de bland annat upptäckte radbyar, Ottenby, och underbara hamburgare!