Ölands landskapsrätt

På Öländskt vis

Förr åt man ofta kroppkakor som husmanskost, idag ses det mer som en delikatess som äts på restaurang. Fyllningen kunde variera från fisk och ål till sjöfågel och fårkött, istället för det klassiska fläsket, under högtider. Degen gjorde man av råriven potatis, jämfört med den Småländska kroppkakan där degen till större del består av kokt potatis, vilket gör att den får annan färg och konsistens. Kroppkakan har många former och namn i liknande skepnad i andra kulturer. Asiatiska ’Dumplings’, norrländsk ’Palt’ och tyska ’Knödel’ är bara några exempel.

Har du prövat att göra det hemma? Om inte är det kanske på tiden!
Om man ska göra det på Öländskt vis har man vanligtvis inte lingonsylt till,
utan extra smör samt tunn grädde eller till och med mjölk.

Här är ett recept på kroppkakor på Öländskt vis:

Kroppkakor

Drygt 30 stycken
Det här behöver du:
27 stora råa potatisar av fast typ
9 kokta kalla potatisar av mjölig typ
Potatismjölet från potatisvattnet
1 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
Salt
1 finhackad lök
800 gram rimmat fläsk, fintärnat
Kryddpeppar efter smak

Så här gör du:

Riv den skalade råa potatisen på finaste rivskivan i matberedaren eller rivjärnet för hand. Krama ur vattnet med hjälp av en handduk. Låt vätskan stå en stund för att tillvarata potatismjölet som sjunker till botten. Blanda potatismassan med kokt pressad potatisi en stor bunke. Knåda väl. Tillsätt potatismjölet, en näve vetemjöl och mjölk. Salta. Mal kryddpeppar och blanda ihop det med lök och fläsk till fyllningen. Gör en golfboll av degen som du plattar ut med handflatan. Lägg på en matsked fyllning. Nyp ihop degen och forma en kroppkaka. Sjud under en timme i saltat vatten. Använd rejäla grytor.

Knepen att lyckas:

Viktigast är potatisen. Använd gärna olika sorter. Det måste vara vinterpotatis, ej nypotatis. Stöt kryddpepparn fint  i en mortel i stället för att använda färdigmald. De förhöjer smaken. Ha en skål med kallt vatten att doppa fingrarna i. Då klibbar inte degen fast när du gör bollarna. Kokvattnet ska sjuda, inte koka. Skaka grytan lite så fastnar kroppkakorna inte på botten. Kokvattnet kan man ha som degspad vid brödbakning efteråt.

Informationen är hämtad från Wikipedia, boken ”Mat från Öland” samt Ölands turismorganisation.