Öländska Vinterpärlor

Kombinera din utflykt till fina platser med ett besök på ett café eller en restaurang. Här bjuder vi på sju utflyktstips som du kan ta del av idag. Vilken blir din öländska vinterpärla?

 

Utflykt #1 Mörbylånga

Innan du slår dig ner och tar en god fika på Ölands Söderbönor Café & Butik vid torget i Mörbylånga finns det mycket att upptäcka i den 200 år-firande köpingen. Mörbylånga har flera vackra gator med karaktär av sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Bebyggelsen mellan havet och torget består av tidstypiska trähus med idylliska trädgårdar. Vandringsleden Mörbylångaleden, som är utsedd till en av Sveriges tolv signaturleder, passerar rakt igenom samhället. Passa på att ta en vandringstur antingen söderut mot Risinge eller norrut mot Sandbergen.

Hitta till Utflykt #1

 

Utflykt #2 Horns Kustväg & Löttorp

Starta din tur vid Ölands finaste raukområde i Byrum. Passa på att gå runt eller klättra omkring bland ett hundratal raukar längs den 600 meter långa strandremsan. Raukarna ligger precis intill vägen och här finns även en parkeringsplats. Byrums raukar är starten för Horns kustväg som slingrar sig söderut längs med Kalmarsund. Fortsätt din tur längs kustvägen söderut ner till Alvedsjöbodar. Här njuter du av utsikten vid den vackra lilla hamnen med sjöbodar i trä. Turen går sedan österut ca en halvmil med ett stopp på Kalk kök & bar i Löttorp. Njut av en vällagad hamburgare i fantastisk miljö. En klassisk condisfika kan du njuta av på Löttorps konditori vid torget.  Är du däremot sugen på kroppkakor fortsätter du 7 km söderut till Ninnis kroppkaksbod som har öppet torsdagar och lördagar.

Hitta till Utflykt #2

Utflykt #3 Dröstorps ödeby & Gårdby

På alvaret strax söder om Gårdby ligger en ödeby från svunna tider. Här kan du uppleva ruinerna efter byn Dröstorp som övergavs i slutet av 1800-talet. När den siste Dröstorparen lämnade i slutet av 1800-talet lät man flytta bostadshusen i trä till Skarpa Alby och Smedsgärde medan ekonomibyggnaderna i sten lämnades kvar. Idag finns husgrunder, fägator, stenmurar och ett sammanhängande åkergärde med skiftesgränser kvar. Dröstorps ödeby är ett spännande utflyktsmål alla årstider.

Efter din tur ute på alvaret behöver du en riktigt god fika. Den hittar du på Gårdby Kafé & Lanthandel ca 6,5 km från ödebyn. Passa även på att göra ett besök hos chokladtillverkare Fröken Frankenstein på samma bygata.

Hitta till Utflykt #3

 

Utflykt #4 Slottsskogen & Borgholm

En utflykt i Borgholm erbjuder både stad, skog, alvar, slott och hav. Starta din tur längs Strandvägen vid kallbadhuset intill hamnen. Här passerar du badortstidens pampiga villor innan vägen fortsätter inne i skogen längs med kusten. Intill Strandvägen finns Borgholms fyr och bombkratern från andra världskriget. Följ skyltningen upp mot Kaffetorpet och Solliden. Här finns ett bra lekstopp för den som vill åka linbana eller rutschkana. Turen går sedan vidare via alvaret förbi Borgholms slott. Passa på att gå runt den ståtliga ruinen och speja ut över Kalmarsund. Återvänd sedan till Borgholm via Garderobstrappan ner till Slottsskogen. Om det finns mer lek i kroppen ligger lekskeppet Barbara nere i hamnen och väntar på små pirater.

Borgholm har många matställen att erbjuda året om. Vill du fika kan du välja på klassiska Nya Conditoriet, mysiga Bönan på hörnet och vegancafét Tekla T. Alla tre hittar du på Storgatan. Gamla Televerket och Borgholm Kök & Bar serverar lunch och middagar, Tack & Bock står för kvälls- och natthänget torsdag-lördag. Håll även koll på Vintergaraget som har helgöppet varannan vecka. Om du istället är sugen på kroppkakor så är Evas Kroppkakor, som ligger 8 km norr om Borgholm, öppet torsdagar och lördagar.

Hitta till Utflykt #4

 

Utflykt #5Gråborg & Färjestaden

Välkommen att kliva rakt in i historien! Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Borgen anlades under järnåldern och användes som försvarsanläggning ända fram till 1677 i kriget mot danskarna. Den här imponerande anläggningen, där borgmuren omsluter en yta på 210×160 meter, är alltid öppen för besökare. Vid borgen ligger en kapellruin, S:t Knuts kapell. Vandringsleden, Mittlandsleden, går förbi borgen i Mittlandsskogen och förbinder Gråborg med bl a Ismantorps borg och Rönnerums fornby.

Efter den historiska utflykten finns många matställen att välja på. 7 km ifrån ligger Arontorps Kroppkakor & Mat. Ytterligare 2 km nere i Färjestaden ligger Hotel Skansen Restaurang som har öppet för lunch och middagar året om. Nere i hamnen serveras lunch hos ÖlandsChoklad Hamncafé, Seasalt Kitchen och Nica Restaurant, som även erbjuder brunch vissa söndagar. Passa även på att köpa med dig ett gott bröd eller smaskigt bakverk från Fredriks Bröd & Bakverk eller Konditori Fiesta.

Hitta till Utflykt # 5

 

Utflykt #6 Halltorps Hage & Ekerum

Välkommen till Halltorps Hage, en av Nordeuropas mest värdefulla ädellövskogar och ett område som hör till landets artrikaste. Så här års sover många av insekterna och träden vilar, men de uppmärkta vandringslederna som finns här är vackra att gå på alla årstider. Flera slingor sträcker sig inne i skogen och ut längs med kusten. En av lederna är anpassad för rullstolar och barnvagnar. Drygt åtta km norr om Glömminge tar du av vid skylten Halltorps Hage och fortsätter en dryg km. Parkeringsplats finns vid Ekerumsbadet.

Efter utflykten går turen till Ekerum Resort, endast en kilometer ifrån Halltorp. Här kan du äta gott på både restaurang och pizzeria året runt.

Hitta till Utflykt #6

 

Utflykt #7 Rällaskogen & Stora Rör

Ta med hela familjen till Rällaskogen och ge er ut tillsammans på talldoftande skogsstigar. Det här är ett populärt friluftsområde med underbara vandrings-, cykel- och joggingspår. Skogsområdet ligger längs den västra landborgen och har en höjdskillnad på, för Öland, hisnande 25 meter. Bli inte förvånad när du kommer fram till ett stort valv av kalksten precis vid landborgen inne i tallskogen. Innanför finns en enskild begravningsplats omgärdad av en mur som anlades 1932 av godsägare Emil Persson på Rälla gård.

Härifrån tar du dig sedan 4 km ner till Stora Rörs hamn. Här håller Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga öppet året runt och serverar härliga kardemummabullar och gott kaffe.

Hitta till Utflykt #7