Sveriges mest beresta böna odlas på Öland!

Trots att bruna bönor odlades redan i mitten av 1600-talet i Sverige är den fortfarande lite av en ”doldis” i det svenska köket. Bruna bönan kom ursprungligen från Sydamerika till Europa när man upptäckte det stora landet i väster. Bönan fortsatte dock sitt resande världen över. Som basmat ombord på ostindiefararnas segelskepp under 1700-talet var torkade bönor ett nödvändigt sätt att klara hushållningen.

Den som reser har mycket att berätta! Dess världsomseglingar ger oss faktiskt idén till att presentera den svenska bruna bönan som den verkligt mångsidiga och spännande ingrediens den faktiskt är. Ju mer man läser om den desto mer upptäcker man. Bruna bönans höga näringsvärde och fördelaktiga pris gör den till smart mat, men också smärt mat då den ger kroppen viktiga fibrer utan onödigt fett.

Bruna bönor är ett av de livsmedel som ger mest protein för pengarna. Ju större kök desto viktigare att hushålla med slantarna. Då är bruna bönor ett lyckat val. Låt dig inspireras till att variera bönrätterna. Bruna bönor passar i både kalla och varma rätter. Följer du bara några enkla råd går det lätt och snabbt att laga god och spännande mat från hela världen.

Har du smakat bönships? Om inte så kan vi verkligen rekommendera det!
På Öland kan du köpa dina bönships på följande platser; Havtornsgården, Ica Almers Färjestaden, Ica Kvantum Färjestaden, Ica Skansen Mörbylånga, Ica Supermarket Borgholm, Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, Lammbutiken i Äppelrum, Naturbokhandeln Ottenby, Solberga gård, Solliden, Stenladan, Södviks Bageri

http://www.brunabonor.se/