Våren har kommit till Störa Rör

Våren har kommit med besked till Öland och vi har redan fått njuta av temperaturer på över 20 grader! Just en sådan solig vårdag häromveckan passade vi på att åka på utflykt till Stora Rör för att fika och plocka ramslök i trakterna runt omkring.

Längst nere vid vattnet i Stora Rör i en röd bod ligger Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga som håller öppet året runt. Här kan man köpa surdegsbröd och dricka riktigt fin cappuccino, men vad stället är mest känt för är utan tvekan sina kardemumma- och kanelbullar. Jag överdriver inte när jag säger att dessa kardemummabullar är de godaste jag ätit i hela mitt liv. Varma och nybakta, och med den där smöriga knäcken som flyter ut lite under bullarna och stelnar… Ibland äter jag två bullar själv.

Caféet heter Mormors som en hyllning till Anitas mormor, för det var hos sin mormor i Stora Rör som Anita tillbringade sin barndoms somrar. Innan Ölandsbron byggdes 1972 var det mellan Stora Rör och Revsudden som färjetrafiken gick, och Anita sommarjobbade i kiosken i Stora Rör när hon var tonåring.

Även om det var gott om utrymme mellan borden på uteserveringen ville vi sitta nere vid bryggan för att titta på vattnet och höra vågornas kluckande mot båten som låg förtöjd vid bryggan. Nybakta bullar och kaffe i strålande vårsol på en brygga på Öland, vad mer kan man önska sig? Tjejerna tittade efter fisk och vi åt upp bullarna som de inte orkade. Alla var nöjda.

// Helena Elm, Bara en kaka till