Vårutflykt till Gråborg

I söndags när vårsolen sken passade vi på att åka på utflykt här på Öland, till Gråborg som ligger i närheten av Algutsrum strax utanför Färjestaden.

Gråborg är Ölands största fornborg, och de äldsta delarna av borgen tror man är från 500-talet. Den intilliggande ruinen som många ofta förknippar med Gråborg är ruinen av Sankt Knuts kapell från 1100-talet. Inne i ruinen mot den högsta murväggen finns en sittbänk, och där var det lä och solen riktigt värmde. Inte för att någon under fem år var intresserad av att sitta ner och ta det lugnt i solen på en bänk, men möjligheten fanns i alla fall.

I samband med att titta på borgen och kapellets ruiner kan man välja att gå olika slingor i den öländska naturen. Jordtorpsåsen 4 km bort är jättefin under hela våren med alla olika sorters blommor, men den här gången valde vi att satsa på en kortare runda.

Vi hade med oss korv och bröd och gjorde upp en eld i eldstaden som finns i början av slingan. Grillad korv smakar godast utomhus! Då kommer den undan med ganska mycket, som till exempel den sotighet som uppstår när korvarna slinker emellan ner genom gallret som de alltid lyckas göra.

När vi ätit vår korv letade vi efter blåsippor, och hittade både en och annan luden liten sippa som böjde sig för vinden. På vägen därifrån köpte vi med oss ett paket lammfärs från gårdsbutiken som ligger i anslutning till Gråborg, att ha till kvällens middag.

En riktigt härlig utflyktsdag blev det, med historia, vacker natur, korvgrillning och vårblommor. Nu börjar våren här på Öland, och jag ser fram emot en vår fylld av helger med utflykter som den här!

// Helena Elm, Bara en kaka till